Vasaloppet – en ikonisk folkfest som fortsätter att sätta Sverige i rörels
Vasaloppet är så mycket mer än ett lopp – det är en del av Sveriges historia och en tradition som sträcker sig över hundra år. Sedan starten 1922 har det ikoniska skidloppet mellan Sälen och Mora vuxit till att bli ett av världens mest älskade idrottsevenemang med över 1,8 miljoner deltagare som korsat mållinjen under den klassiska målportalen. Vi har pratat med Vasaloppets VD, Johan Eriksson, om vad som gör evenemanget så unikt.
– Vasaloppet är en kombination av tradition, utmaning och gemenskap. Oavsett om du är nybörjare eller elitåkare är det en upplevelse utöver det vanliga. Många använder sin anmälan och deltagande som ett träningsmål, vilket gör Vasaloppet till en viktig drivkraft för hälsa och välmående. Men dess betydelse går långt utöver det fysiska – loppet skapar också stolthet och tillhörighet, inte bara bland deltagarna utan även i hela regionen, säger Johan Eriksson.
Lopputveckling och variation
Trots sin historia och sina framgångar fortsätter Vasaloppet att utvecklas. Johan förklarar att det ständigt gäller att hitta balansen mellan att bevara den klassiska känslan och att förnya sig för att vara relevant.
Utöver själva huvudloppet har Vasaloppet genom åren expanderat sitt lopputbud rejält. Idag erbjuds hela 26 lopp under vinter- och sommarveckorna. Deltagarna kan välja att åka skidor, cykla eller springa. Dessutom har nya varianter som nattlopp, laglopp och skejt gjort det enklare för fler att delta – oavsett ambitionsnivå.
– Den stora variationen gör att det finns något för alla. Vi vill att både vana och ovana deltagare ska känna att de kan hitta ett lopp som passar deras behov och mål, berättar Johan.
En drivkraft för lokal tillväxt
Förutom att vara ett kraftprov för deltagarna är Vasaloppet också en viktig drivkraft för lokal utveckling och tillväxt i regionen och de tre mindre kommunerna Sälen, Älvdalen och Mora. Johan lyfter att de brukar säga att evenemanget genererar lika mycket till regionen som ett skid-VM eller en Eurovisionsfinal – men med skillnaden att det sker varje år.
– Det är en enorm påverkan på näringslivet. Småföretag, hotell och butiker, alla gynnas direkt eller indirekt av Vasaloppet. Och med 4 000 ideella funktionärer skapar vi också en känsla av gemenskap och delaktighet som sträcker sig långt utanför spåren, berättar Johan.
Hållbarhet i fokus
Hållbarhet är en annan hjärtefråga för Vasaloppet, och Johan är stolt över deras arbete med FN:s globala mål för hållbar utveckling, med ett särskilt fokus på social hållbarhet, att fler ska delta och engagera sig i Vasaloppets aktiviteter. Bland annat genom att sänka trösklar och öppna dörrar för att i ge fler människor möjlighet till fysisk aktivitet och tillgång till natur och kultur.
– Vi inspirerar människor att förbereda sig inför lopp och vara fortsatt fysiskt aktiva. Vi jobbar med att ständigt utveckla vårt erbjudande för att möta deltagarnas förändrade behov så att varje lopp kan locka många, säger han.
En värdig kandidat
Med mottot I fäders spår för framtids segrar har Vasaloppet inspirerat och fortsätter inspirera generationer av skidåkare och svensk idrottskultur. Det är denna mix av tradition, innovation och ansvarstagande som gör Vasaloppet till en värdig kandidat för nomineringen till Årets Event 2024.
Om de tar hem segern – det får vi veta på Möten & Event den 19–20 februari på Kistamässan.